Seksuell utpressing på nett


I denne veiledningen forklarer vi hvordan seksuell utpressing på nett ofte gjennomføres, og hva du skal gjøre om du blir rammet.

Seksuell utpressing på nett (kalt sextortion på engelsk) er en alvorlig utpressingsform som gjerne rettes mot menn, i alle aldre.

Slik foregår utpressingen

 1. Offeret kommer i kontakt med en person som utgir seg for å være en ung, utenlandsk kvinne på en datingside eller en chattetjeneste (som f.eks. Chatroulette).
 2. Samtalen blir flyttet til Skype eller et annet medium som muliggjør videosamtale, der den antar en seksuell tone. Webkamera benyttes, personen som tar kontakt kler av seg og utfører seksuelle handlinger med seg selv, og får ofrene til å gjøre det samme.
 3. Etter dette endres tonen i samtalen, og blir mer aggressiv. Det gis beskjed om at utpresseren har tatt opp og lagret krenkende video/bilder av offeret, og at dette vil spres til konkrete offerets kontaktlister i sosiale medier. Ofte henter utpresseren ut konkrete eksempler fra offerets venneliste på Facebook.
 4. I noen tilfeller publiseres en video ut med en gang, gjerne på bilde-/videotjenesten Flickr, men dette kan variere. Dette gjør utpresserne for å demonstrere at de mener alvor. Trusselen som legges frem er at link til videoen vil bli sendt til navngitte venner/kolleger/familiemedlemmer med mindre det betales penger. Beløpet varierer, men det pleier å være snakk om minst tre til fem tusen, og kan også være betydelig høyere. Utpresserne kan lokke med at videoen vil bli slettet om offeret betaler.
  • Det hender også at videoen ikke legges ut med en gang. Vår erfaring er at utpresserne straks gir offeret beskjed om det når den eventuelt legges ut, så får man ikke noen slik beskjed, har det neppe skjedd.

   

 5. Dersom offeret betaler, vil som regel utpresserne komme tilbake med nye, høyere krav, uten å innfri noen av sine egne løfter.

Dette bør du gjøre om du blir rammet

Ikke svar, og bryt kontakten med utpresseren

De som står bak slik utpressing er organiserte kriminelle. Det er en business for dem, og ikke personlig. Om du gjør deg utilgjengelig for dem er det mulig at de forstår at de kaster bort tiden, og går videre til neste offer.

Ikke betal!

Av erfaring vet vi at det ofte bare kommer flere, og høyre krav om man betaler. Det er fordi man da har demonstrert for utpresserne at man har evne og vilje til å gi dem penger. Da vil de som regel også være mer pågående og gjøre alvor av eventuelle trusler. Om man ikke betaler fra starten av, risikerer man mindre.

Anmeld til politiet

Før du henvender deg til politiet, er det lurt å dokumentere mest mulig av det som har skjedd:

 • Noter hvilke tjenester, kanaler og kontoer som ble brukt både av deg og av utpresser.
 • Ta skjermbilder både av tekstlig innhold, profilinformasjon og bilder/video av den du kommuniserte med.
 • Hvis du vet hvordan man finner IP-adressen til utpresser, så er dette viktig informasjon.
 • All informasjon fra utpresser kan bidra med å identifisere vedkommende, som for eksempel adresser, telefonnummer, kontonummer, betalingsinformasjon osv.
 • Ble det henvist til noen nettsider eller andre internettadresser i samtalen?

Ikke slett installert programvare eller fjern kontoer før politiet har fått gjennomført nødvendige undersøkelser. Bryt kontakten ved å blokkere utpresseren, ikke ved å slette programvaren.

Fjern videoen

Om utpresserne publiserer videoen, kan du i de fleste tilfeller faktisk fjerne den selv, ved hjelp av rapportering. Du er ikke prisgitt å betale utpresserne for å få den vekk.

På Slettmeg.no finnes det en veiledning som forklarer hvordan dette gjøres for Flickr: Slik rapporterer du en video på Flickr

Er videoen publisert på en annen nettside enn Flickr? Se gjennom Slettmeg.no’s veiledninger, og se om det finnes en for den aktuelle siden. Dersom det ikke gjør det, kan du kontakte Slettmeg.no direkte: https://slettmeg.no/kontakt-oss

Dette kan du gjøre forebyggende

Dette er forebyggende grep som du gjerne kan ta uten å ha blitt utsatt for slik utpressing. Om du skulle være uheldig og bli rammet, vil dette kunne begrense skadeomfanget.

Siden utpresserne i mange tilfeller benytter Facebook for å spre videoen til venner og bekjente, kan det være lurt å gjøre informasjon om deg mindre tilgjengelig. Her er noen konkrete tiltak du kan gjøre på Facebook:

Andre ressurser

Se Politiets råd om seksuell utpressing på internett.

Informasjon fra Slettmeg er hentet fra flere kilder. Slettmeg vurderer informasjon før publisering, men Slettmeg kan ikke holdes ansvarlig for skade eller tap som kan oppstå som følge av ukorrekt, manglende eller utilstrekkelig informasjon.