Slik kan du skjule treff fra Google


Kontaktinformasjon:

Det er ikke mulig å kontakte Google direkte. Google har et kontor i Norge, men de retter seg mot salg av annonsetjenester og kan ikke hjelpe med brukerstøttespørsmål.

Du kan benytte deg av "retten til å bli glemt" for å få skjult søketreff.

Søknadssiden finner du her: https://www.google.com/webmasters/tools/legal-removal-request?complaint_type=rtbf&hl=no

Du trenger ingen Google-konto for å sende inn en søknad. Du er imidlertid nødt til å legge ved et bilde eller en scanning av legitimasjon eller et dokument som bekrefter identiteten din.

Google har blant annet følgende å si om dokumentasjonen du kan bruke:

Du kan dekke til deler av dokumentet (f.eks. personnummeret) så lenge resten av informasjonen identifiserer deg. Du kan også dekke til bildet, med mindre du ber om å få fjernet sider som har bilder av deg. Google bruker denne informasjonen utelukkende til å dokumentere at forespørselen virkelig kommer fra deg, og kopien av informasjonen slettes innen en måned etter at forespørselen om fjerning er ferdigbehandlet – forutsatt at loven ikke krever noe annet.

Slik går du frem

Steg 1

Velg land hvis lovverk gjelder for forespørselen din, og fyll inn informasjonen under seksjonen “INFORMASJONEN DIN”. I Fornavn og Etternavn må du skrive inn ditt eget for- og etternavn. I E-postadresse for kontakt må du skrive en gyldig e-postadresse som kan brukes for å kontakte deg. I valgalternativene under Jeg opptrer på vegne av velger du Meg selv dersom du søker på egenhånd.

Steg 2

Gå videre til seksjonen for søkeresultatene du vil ha fjernet. I feltet Navn brukt i søket må du skrive inn navnet ditt slik det brukes i søket.

I Årsak til fjerning skriver du inn

  1. Hvordan siden er knyttet til personen forespørselen gjelder, f.eks.: “Denne siden handler om meg fordi a, b og c.
  2. Hvorfor innholdet på siden er lovstridig, unøyaktig eller utdatert, f.eks.: “Denne siden bør ikke inkluderes som et søkeresultat på grunn av x, y og z

I feltet for Nettadressen(e) du vil ha fjernet fra søkeresultatene, som er knyttet til «årsak til fjerning» ovenfor, limer du inn alle URL-linkene som forklaringen over gjelder for, én per linje.

Om du ikke vet hvordan du finner og/eller kopierer en URL-link, kan du se disse to veiledningene:
Find a URL to use for demotion or removal requests
Slik kopierer du en nettadresse (URL)

Har du flere linker som du har andre grunner til å få fjernet? Ikke noe problem, trykk på Legg til en ny gruppe under. Ett sett med grunner og URL-er regnes som en “gruppe” i denne konteksten.

Steg 3

I den siste seksjonen må du bekrefte forespørselen. Huk av i alle bekreftelsesboksene, vi anbefaler at du leser hva du faktisk bekrefter før du bekrefter det. Deretter skriver du dagens dato i Underskrevet på denne dato-feltet, og navnet ditt i Underskrift-feltet. Huk så av for at du ikke er en robot, og trykk Send inn.

Google gjør en vurdering i hvert enkelt tilfelle, og det kan være at søknaden din blir avslått. Om så skjer og du er uenig i avgjørelsen, kan du sende inn søknaden på nytt, eller ta saken videre til Datatilsynet, som fungerer som klageinstans.
Veiledning på hvordan du klager til Datatilsynet finner du her: Hvordan kan jeg klage til Datatilsynet
Etter å ha lest veiledningen, kan du trykke HER for å rapportere avvik.