Hvordan slette et treff fra en søkemotor?


Her forklarer vi hvordan du kan få vekk treff fra en søkemotor.

Denne veiledningen gjelder for søkemotorer, bl.a. Google. Om du ønsker å slette en Google-konto, se denne veiledningen: Slik sletter du en Google-konto.

Søkemotorer er nettsider som kan brukes for å søke gjennom andre nettsider etter tekst, bilder, og annet innhold. Søkemotorene står ikke selv for noe av innholdet, de brukes bare til å søke gjennom det.

Fjerne kilden

Den beste og sikreste metoden for å få vekk et treff fra søkemotorer, er ved å få innholdet slettet fra kildesiden, altså nettsiden søkemotoren henter innholdet fra.

Det finnes ikke noe fasitsvar for hvordan dette skal gjøres, fordi fremgangsmåten varierer fra side til side. Se etter en passende veiledning blant våre veiledninger, eller prøv å komme i kontakt med de som driver siden det er snakk om. Om du ikke finner informasjonen du trenger selv, kan du kontakte oss, men da vil vi trenge konkret informasjon om sidene det er snakk om for å kunne hjelpe deg.

Noe som er slettet dukker fortsatt opp

Dersom et søketreff har en død link, altså en link som ikke lenger leder til eksisterende innhold, kan man sende en forespørsel til søkemotoren om å få den fjernet eller oppdatert.

Her forklares det hvordan du gjør dette for Google: Slik fjerner du utdaterte treff fra Google
Her forklares det hvordan du gjør dette for Bing: Slik fjerner du utdaterte treff fra Bing

Dette gjelder for både tekstsøk og bildesøk.

Retten til å bli glemt

I 2014 kom EU-domstolen med “retten til å bli glemt”, som pålegger søkemotorene å tilby folk en mulighet til å få fjernet treff om seg selv, selv om kilden til treffet fortsatt finnes. Både Google og bing har implementert egne løsninger for dette:

Slik kan du skjule treff fra Google
Slik kan du skjule treff fra Bing