Slik begrenser du innsyn til profilen din på Facebook


Av og til kan det være lurt å gjøre endringer i personvernsinnstillingene på Facebook-profilen sin. Dette gjelder spesielt om man får mye uønsket kontakt, eller oppmerksomhet på Facebook. I denne veiledningen viser vi deg hvordan man begrenser innsyn til profilen så mye som mulig for alle andre enn Facebook-vennene dine.

Veiledningen går steg-for-steg, men du kan når som helst trykke på en av de oransje linkene for å komme deg til den aktuelle innstillingssiden på din Facebook.

Begrense basisinformasjon

Det første man bør gjøre for å begrense profilen sin er å sørge for at basisinformasjonen din ikke er offentlig synlig. Basisinformasjon omhandler ting som bosted, hvor man kommer fra, hvilke skoler man har gått på og fødselsdato. Dette kan man gjøre ved å:

  1. Logg inn på Facebook-profilen din
  2. Trykk på bildet og navnet ditt øverst i vinduet.
  3. Trykke på “Rediger detaljer” i boksen til venstre på profilen din, rett under “Bosted”, “Fra” osv.
  4. I vinduet som poppet opp: Klikk på en av de mange blyantene til høyre om du vil endre hva som skal vises til hvem. Eller skru av informasjonen med de blå bryterene.
  5. Dersom du trykket på blyanten vil du bli tatt til din “Om” side. Til venstre finner du alle kategoriene du kan redigere. I dette eksempelet endrer vi på “Jobb og utdanning”, men vi vil anbefale å gå gjennom hver seksjon individuelt og se igjennom alt.
  6. Her kan du endre hvem som får se hva ved å trykke på jordkloden  , eller venne-ikonet , til høyre for det du ønsker å endre, dette vil åpne et nytt vindu. Her kan du velge hvem som får se denne informasjonen:
    • Venner – bare dine venner kan se informasjonen.
    • Kun meg – Informasjonen vises kun til deg.
    • Bekjente – Kun de som er på din liste med bekjente kan se dette.
    • Nære venner – Kun de som er på din liste med nære venner kan se dette.
  7. Du kan også gjennomføre de overnevnte stegene på “Rediger detaljer” under “Nettsteder” og “Sosiale lenker”.

Personvernsinnstillinger

Fremgangsmåten for å endre dine personvernsinnstillinger er:

  1. Logg inn på Facebook-profilen din.
  2. Trykk på pilen øverst til høyre i vinduet. Det vil nå komme opp en meny.
  3. Trykk på “Innstillinger og personvern” eller “Innstillinger
  4. Trykk videre på “innstillinger ” om du kommer inn i en ny meny.
    Du er nå inne på innstillingene for din Facebook-profil, Det skal se cirka slik ut:
  5. Trykk på “Personvern” i menyen på venstre side av skjermen.
    Du er nå inne på “Personvernsinnstillinger og verktøy” Det skal se cirka slik ut:
  6. Under “Din aktivitet” må du gjøre følgende endringer:
    1. “Hvem kan se de fremtidige innleggene dine?” Velg “Venner”
    2. “Begrens publikummet for eldre innlegg på tidslinjen din” Her kan du velge å begrense dine tidligere innlegg, slik at kun dine venner kan se de. Trykk på “Begrens tidligere innlegg“.
      Det vil nå komme opp et lite vindu på skjermen. Her velger du, igjen, “Begrens tidligere innlegg
  7. Under “Slik kan folk finne og kontakte deg” må du gjøre følgende endringer:
    1. “Hvem kan sende deg venneforespørsler” – Dersom du ikke ønsker at andre skal kunne legge deg til om de ikke kjenner vennene dine, velger du her Venners venner“.
    2. “Hvem kan se vennelisten din?” – Denne er svært sentral om du blir utpresset eller noen truer deg eller dine venner og familie. Velg Venner” eller Kun meg“.
    3. “Hvem kan finne deg med e-postadressen du har oppgitt?” Her kan du velge “Venner” eller “Kun meg”.
    4. “Hvem kan finne deg med telefonnummeret du har oppgitt?” Her velger du “Venner” eller “Kun meg”.
    5. “Vil du at søkemotorer utenfor Facebook skal koble til profilen din?” Her fjerner du haken i den blå boksen, foran “Tillat at søkemotorer utenfor Facebook kobler til profilen din”.

 

Innstillinger for tidslinje og tagging

Denne kategorien avgjør hvem som kan skrive på tidslinjen din og hvem som kan se bilder du er “tagget” i. I tillegg er det en seksjon som heter “Gjennomgang”, her har du muligheten til å godkjenne eller avslå at noen tagger deg, samt om noen tagger noe i dine innlegg. Sist men ikke minst kan du “Gjennomgå hva andre personer ser på tidslinjen din”, altså du kan se hvordan profilen din ser ut for noen du ikke er venner med.

  1. Under “Tidslinje“, gjør disse endringene:
    1. “Hvem kan publisere innhold på tidslinjen din?” Velg “Venner”, eller “Kun meg”.
    2. “Hvem kan se hva andre publiserer på tidslinjen din?” Velg “Venner” eller “Kun meg”.
    3. “Vil du tillate at andre deler innleggene dine i sin egen historie?” Velg “Deaktivert” om du er i tvil om dette er noe du vil bruke, men merk at om du skulle komme til å publisere et offentlig innlegg du vil at skal deles, vil ikke nødvendigvis dette være mulig uten å aktivere denne igjen.
    4. “Skjul kommentarer med bestemte ord på tidslinjen din” Her kan du velge å skjule kommentarer som inneholder støtende eller uønskede budskap på dine egne innlegg.
  2. Under “Tagging“, gjør følgende endringer:
    1. “Hvem kan se innlegg som du er tagget i, på tidslinjen din?” Velg “Venner” eller “Kun meg”.
    2. “Hvem vil du legge til i publikummet for et innlegg som du er tagget i, hvis de ikke allerede kan se det?” Velg “Venner” eller “Kun meg”.
  3. Under “Gjennomgang“, gjør disse endringene:
    1. “Vil du gå gjennom innlegg du er tagget i, før de vises på tidslinjen din?” Velg “Aktivert”
    2. “Vil du gå gjennom tagger som andre legger til innleggene dine, før de vises på Facebook?” Velg “Aktivert”
  4. Til slutt trykker du på “Gjennomgå hva andre personer ser på tidslinjen din” for å kontrollere hva personer som ikke er vennene dine ser på tidslinjen din. Dersom du ser dine gamle innlegg her, gå tilbake til “Personvernsinnstillinger” punkt 7, og kontroller at “Begrens publikummet for eldre innlegg på tidslinjen din” er gjort.
  5. Til slutt, gå videre til “Historieinnstillinger” i sidemenyen.
    Under delingsalternativer, gjør disse endringene:

    1. “Vil du tillate at andre deler dine offentlige historier i sin egen historie?” Velg “Ikke tillat”.
    2.  “Vil du tillate at folk deler historiene dine, hvis du nevner dem?” Velg “Ikke tillat”.