Nakenbilder på nett – Hva du bør vite


Nakenbilder, ofte kalt "nudes", er bilder eller videoer som fremstiller en person delvis eller helt uten klær. Disse bildene kan være tatt selv eller av noen andre, og kan deles frivillig eller uten samtykke. Når disse bildene først deles på nettet kan de være vanskelig å fjerne. Dette kan føre til alvorlige konsekvenser for offeret og den som deler dem. Denne artikkelen inneholder tips og råd, samt hva du bør gjøre om nakenbildene dine skulle kommet på avveie.

Før du deler

  • Deling og oppbevaring av bilder kan være straffbart

Flere unge opplyser at de ikke kjenner til lovverket rundt deling og oppbevaring av nakenbilder. Det er viktig å kjenne til hvilke regler som gjelder, da deling og oppbevaring av bilder kan være straffbart. Dette sier Straffeloven:

    • Det er ikke lov å sende seksualiserende bilder til noen under 16 år
    • Det er ikke lov å sende seksualiserende bilder til noen som ikke har gitt samtykke til det.
    • Det er som utgangspunkt straffbart å TA, HA eller DELE nakenbilder eller film av noen som er under 18 år.*

*For mer informasjon se Politiets side Delbart?.

 

  • Tenk deg om

Når du trykker send, mister du kontrollen over bildet. Det kan bli lagret, delt videre, eller plukket opp av uvedkommende – enten via nettet eller fordi mottakerens enhet ikke er godt nok sikret. Skulle bildet havne på nett, kan det være svært vanskelig å få fjernet. Husk, det er lov å si nei til å dele nakenbilder.

 

  •  Vær kritisk 

På nettet kan hvem som helst utgi seg for å være noen de ikke er. I noen situasjoner så kan dette føre til at personen du snakker med kan være noen andre enn den de utgir seg for å være. Det er derfor viktig å ikke sende sensitive bilder til personer du ikke stoler 100% på. Vær obs på seksuell utpressing på nett, og vær kritisk til alle som ber deg om nakenbilder.

 

  • Sikre enhetene dine

Flere opplever for tiden at de mister tilgangen til kontoene sine. Det å bli “hacket” kan skje alle, men de fleste tenker ikke på hva det faktisk innebærer. Sensitive bilder man lagrer av andre og seg selv på mobilen og i skyen er da utsatt. Bruk derfor unike, sterke passord og totrinnspålogging på alle kontoer, og unngå å lagre sensitive bilder på utsatte plasser. Unngå å gi apper fullstendig tilgang til bildebiblioteket ditt, og bruk bare sider med ende-til-ende kryptering.

Noen har delt et nakenbilde av meg – hva gjør jeg nå?

En svært uheldig og uønsket situasjon er om et nakenbilde av deg sprer seg. Dette kan skje overalt på internett, for eksempel fra private grupper på Discord til offentlige poster på Reddit. Det kan være svært vanskelig å få oversikt og kontroll på bildene, men det er noen ting du kan gjøre for å hindre videre spredning. Om du er under 18 år og noen har delt nakenbilde av deg så kan dette være svært alvorlig. Vurder å kontakte politiet så snart som mulig.

  • Be om sletting

Kontakt personen som delte bildet om mulig. Opplys om lovverket og strafferamme rundt deling av bilder uten samtykke. Om personen velger å ikke slette bildet så kan du anmelde forholdet til politiet. Dersom du ønsker å gjøre dette så kan det være lurt å ta skjermbilde/laste ned alt av bevis på at personen deler bildene uten ditt samtykke.

 

  • Rapporter til plattformen

Om bildet har blitt delt på nettet så kan du selv kontakte nettsiden for å få det fjernet. Hvor du finner kontaktinformasjonen til en nettside varierer, men som regel finnes det en egen side for å kontakte eier eller administrator til siden. Om dette ikke er tilgjengelig så kan du søke opp hvem som eier nettsiden. Vi viser hvordan du kan gå frem for å gjøre dette i denne veiledningen.

 

  • Kontakt noen som kan hjelpe

Det å be om hjelp i en slik sårbar situasjon er viktig. Det finnes flere instanser som kan hjelpe og være støttende om du opplever slike krenkelser på nett.

    • Politiets nettpatrulje: Er en tjeneste fra politiet, tilgjengelig for alle. De kan kontaktes ved politifaglige spørsmål og kan rådgi deg om du opplever å bli krenket på nett.
    • Kontakt oss: Vi i Slettmeg.no veileder deg også om du skulle få nakenbildene dine spredd på nett. Vi kan kontaktes på telefon og gjennom kontaktskjema.
    • Ung.no: Er en tjeneste for unge. Her besvares alle typer spørsmål og man kan få rådgivning og tips om hvordan man skal gå frem om man blir krenket på nett.
    • Lokale tjenester: Du kan ta kontakt med helsesykepleier, skole eller helsestasjon for å få den hjelpen du trenger. Lokale støtteapparat kan bistå deg i din situasjon og gi deg råd og veiledning.
  • Si ifra

Å håndtere krenkelser på nett kan være vanskelig på egen hånd. Det er derfor viktig å snakke med noen. Det kan for eksempel være foreldre, helsesykepleier, venner eller andre personer du stoler på. Det kan føles skamfullt og flaut, men det er viktig å huske at man ikke er alene om dette. Å snakke med andre kan også bidra til å finne løsninger på det man opplever. Det finnes flere tilgjengelige hjelpetjenester man kan kontakte. Under finner du noen av dem:

    • Kors på halsen: Tilgjengelig for unge opp til 18 år på telefon og chat fra man.-fre. kl. 14:00 – 22:00.
    • Mental helse: Tilgjengelig for alle. Åpen telefon hele døgnet, alle dager.
    • Si det med ord: Tilgjengelig chatte-tjeneste for alle fra mental helse.

Informasjon fra Slettmeg er hentet fra flere kilder. Slettmeg vurderer informasjon før publisering, men Slettmeg kan ikke holdes ansvarlig for skade eller tap som kan oppstå som følge av ukorrekt, manglende eller utilstrekkelig informasjon.